Differences

This shows you the differences between two versions of the page.

Link to this comparison view

Next revision
Previous revision
hliva_v_pohari [2019/06/05 13:36]
admin created
— (current)
Line 1: Line 1:
-====== Hliva v pohari ====== 
-! Tento návod nieje “ako dosiahnuť najlepšiu úrodu hlivy”, ale popis postupu ktorý som použil ja – laik. ! 
- 
-Ingrediencie:​ 
-  * seno 
-  * použitá káva 
-  * kávové filtre (nie povinné) 
-  * sadba hlivy ustricovitej 
-  * väčší hrniec 
-  * 7dcl zaváraninový pohár s vekom 
-  * micropore páska (v lekárňach) 
- 
-Postup: 
- 
-1. Pripravíme si nádobu. Do vrchnáku navŕtame dieru (6-10mm)u, zalejeme ho vriacou vodou a zo spodu aj z vrch prelepíme micropore páskou. Tá umožnuje dostatočnú výmenu vzduchu ale nevpustí dnu baktérie a cudzie spóry. Rovnako odporúčam zaliať vriacou vodou aj pohár ktorý budeme používať – znížime rizikom možnej kontaminácie. 
- 
-2. Substrát: Seno je potrebné nasekať na čo najmenšie kúsky a prevariť – aspoň 10 minút. Kávový lóger prevárať netreba – ak je “čerstvý”,​ tj nie starší ako pár hodín. To isté platí pre kávové filtre. Dôležité je zamedziť kontaminácii inými spórami alebo baktériami. Ja som konkrétne použil len pár filtrov a seno s kávou v pomere cca 1:1. 
- 
-Po tejto “sterilizácii” substrátu odporúčam pracovať už len v rukaviciach,​ ideálne sterilizovaných isopropylom alebo etanolom. Zo substrátu je potrebné žmýkaním odstrániť prebytočnú vodu, nemalo by z neho tiecť ani po stlačení. 
- 
-3. Vychladnutý substrát premiešame so sadbou hlivy. Na 7dcl pohár stačí tak 30-40g sadby. 
- 
-4. Pohár naplníme premiešanou sadbou so substrátom,​ uzavrieme pripraveným viečkom a uložíme na teplé ale nie horúce miesto. Určite nie do priameho slnka. Najvhodnejšia teplota je 24 stupňov.
 
- 
-5. Prerastenie substrátu mycélom trvá 7-21 dní, v závislosti od rôznych environementálnych faktorov a sily sadby. 
- 
-6. Keď je substrát kompletne prerastený mycéliom (musí byť celý biely), môžme ho otvoriť a umiestniť do akvária / skleníku / igelitového sáčku s dierami. Dôležité je udržiavať vlhkosť na 80%, no zároveň nezamädzovať prísunu čersvého vzduchu. Plodiaca teplota hlivy je okolo medzi 10 až 21 stupňov. Táto časť môže trvať 5-10 dní.