Hliva v pohári

⚠️ Tento návod nieje o tom ako dosiahnuť najlepšiu úrodu hlivy, ale popis postupu ktorý som použil ja – laik. ⚠️

Ingrediencie

  • seno / slama
  • použitá káva (lóger)
  • kávové filtre (nie povinné)
  • sadba hlivy ustricovitej (napr. http://www.hriby.eu)
  • väčší hrniec
  • 7dcl zaváraninový pohár s vekom
  • micropore páska (dostupná v lekárňach)

Postup

1. Pripravíme si nádobu. Do vrchnáku navŕtame dieru (6-10mm), zalejeme ho vriacou vodou a zo spodu aj z vrch prelepíme micropore páskou. Tá umožnuje dostatočnú výmenu vzduchu ale nevpustí dnu baktérie a cudzie spóry. Rovnako odporúčam zaliať vriacou vodou aj pohár ktorý budeme používať – znížime rizikom možnej kontaminácie.

2. Seno je potrebné nasekať na čo najmenšie kúsky a prevariť – aspoň 10 minút. Kávový lóger prevárať netreba – ak je “čerstvý”, tj. nie starší ako pár hodín. To isté platí pre kávové filtre. Dôležité je zamedziť kontaminácii inými spórami alebo baktériami. Ja som konkrétne použil len pár filtrov a seno s kávou v pomere cca 1:1.

Po tejto “sterilizácii” substrátu odporúčam pracovať už len v rukaviciach, ideálne sterilizovaných isopropylom alebo etanolom. Zo substrátu je potrebné žmýkaním odstrániť prebytočnú vodu, nemalo by z neho tiecť ani po stlačení.

3. Vychladnutý substrát premiešame so sadbou hlivy. Na 7dcl pohár stačí tak 30-40g sadby.

4. Pohár naplníme premiešanou sadbou so substrátom, uzavrieme pripraveným viečkom a uložíme na teplé ale nie horúce miesto. Určite nie do priameho slnka. Najvhodnejšia teplota je 24 stupňov.


5. Prerastenie substrátu mycéliom trvá 7-21 dní, v závislosti od rôznych environementálnych faktorov a sily sadby. Ak sa objaví zelená pleseň, znamená to, že bol kontaminovaný a treba proces opakovať s väčším dbaním na sterilitu.

6. Keď je substrát kompletne prerastený mycéliom (musí byť celý biely), môžme ho otvoriť a umiestniť do akvária / skleníku / igelitového sáčku s dierami. Dôležité je udržiavať vlhkosť nad 80%, no zároveň nezamedzovať prísunu čersvého vzduchu. V tomto bode je dôležité aby hliva mala aspoň 8 hodín denného (nie priameho) svetla. Plodiaca teplota hlivy je okolo medzi 10 až 21 stupňov. Táto časť procesu môže trvať 5-10 dní.

7. Prerastený substrát môže plodiť viac krát, ak sa mu doprajú vhodné podmienky.